Single Sign On voor scholieren en leraren

Customer logo

Over Stichting Basispoort

Eén inlog voor digitale lesmaterialen. Dat is het doel van de zeven samenwerkende uitgeverijen binnen Stichting Basispoort die lesmaterialen uitgeven voor ruim 1,6 miljoen basisschoolleerlingen. In 2013 startte vier uitgeverijen om hun web based lesmaterialen digitaal beschikbaar te stellen via Basispoort, waar in de loop van de jaren andere uitgeverijen zich bij hebben aangesloten.

Uitdaging

De samenwerkende uitgeverijen wilden door middel van Basispoort het gebruik van online lesmaterialen door leerkrachten en leerlingen van het basisonderwijs makkelijker toegankelijk maken. Daarom was Stichting Basispoort op zoek naar één simpele, uniforme inlogprocedure voor al het digitale lesmateriaal, in plaats van een veelheid aan methodieken en lagere beheerslast voor de school. 

Oplossing

ISAAC ontwikkelde voor Stichting Basispoort een Single Sign On oplossing. Daarmee hebben alle leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs eenvoudig toegang tot hun persoonlijke set aan digitale lesmaterialen. Sinds 2016 draait Basispoort geheel vanuit Azure: de geavanceerde cloud van Microsoft. 

"Deze uniforme inlogprocedure verbetert het gebruiksgemak en verlaagt de beheerlast voor de scholen. Kortom, een enorme verbetering."

Paul Gillijns - Voorzitter, Stichting Basispoort
Basispoort overview

Single Sign On voor basisscholen

Aan het begin van het schooljaar 2013-2014 is Basispoort in gebruik genomen. Het systeem draait stabiel op bijna 8.000 Nederlandse basisscholen met 1,6 miljoen gebruikers. Via het portaal hebben zowel leerkrachten als leerlingen met deze toepassing online toegang tot het digitale educatief materiaal van alle aangesloten uitgeverijen. Iedere leerling of onderwijzer heeft hiermee alleen toegang tot zijn of haar specifieke leermethodes.

Red Hat JBoss en Single Sign On

ISAAC ontwikkelde op basis van de JBoss technologie van Red Hat Single-Sign-On koppelingen met vier uitgevers, tientallen schoolsystemen en realiseerde een centraal “Identity Provider” of IDP. Dick Lans, regional director, Benelux, Red Hat: “Stichting Basispoort beschikt met Red Hat JBoss Enterprise Application Platform over een platform dat ‘toekomstproof’ is en de gewenste flexibiliteit biedt".

De architectuur is uitermate geschikt voor zware productiebelasting en sluit aan op andere aspecten van de architectuur, zoals de webdiensten naar de licentiekantoren, die de licenties met de uitgeverijen voor de klas beheren.

Basispoort detail

Voordelen van een SAML Single Sign On

Voor de implementatie van Basispoort heeft ISAAC gebruik gemaakt van de open standaard SAML, waardoor het koppelen met Basispoort ook voor andere uitgeverijen en schoolsystemen eenvoudig mogelijk is. Hierdoor kunnen deze organisaties ook aansluiten bij de 1,6 miljoen logins die per ochtend via het platform kunnen plaatsvinden.

Deze uniforme inlogprocedure voor al het digitale lesmateriaal elimineert een veelheid aan verschillende inlogmethodieken, verbetert het gebruiksgemak, vermindert de voorbereidingstijd en verlaagt de beheerlast voor de scholen.

Basispoort

Single Sign On in de cloud met Azure

In zomer 2016 besloot Basispoort na een hernieuwde hostingselectie met ISAAC naar Microsoft Azure over te stappen: de geavanceerde cloud van Microsoft. ISAACs open Java en Red Hat technologie op Azure klinkt misschien vreemd, maar Microsoft zet hard in op Linux en cross-platform automation op Azure. Ook heeft Azure een Nederlands datacenter; wel zo prettig met de leerlingdata van alle scholen in beheer.
ISAAC ontwierp op basis van het beste uit de cloud een optimale setup voor Basispoort. Met kleine aanpassingen werd het Single Sign-On platform geschikt gemaakt voor het ultieme schalen in de cloud: veel capaciteit in de ochtend door de weeks, als scholen massaal hun dag beginnen, en minder kosten in de zomer, als Nederland toch op vakantie is.

De infra- en software-architecten van ISAAC koppelden Application Gateways aan JBoss middleware, configureerden Content Delivery Networks en testten centrale Databases-as-a-Service. Met resultaat: Basispoort op Azure staat als een huis. Of een school, in dit geval.

Toegepaste expertises

  • icoon expertise Single Sign On & IAM
  • icoon expertise Middleware & integratie
  • icoon expertise Applicatiebeheer en optimalisatie

Technologie

Basispoort
Basispoort
Basispoort
Basispoort
Meer weten over dit project?
Meer weten over dit project?

Mijn naam is Camiel, Head of Sales & Marketing. Samen met Stichting Basispoort werk ik aan de doelstellingen in dit project. Precies weten hoe we dit aanpakken of wat onze aanpak voor jullie succes kan betekenen?