Krachtig
Single Sign-On portaal

Single Sign-on voor scholieren en leraren

Met één keer inloggen veilig toegang krijgen tot al je persoonlijke digitale lesmateriaal, van welke aangesloten uitgeverij dan ook; dat doet de Single-Sign-On oplossing die ISAAC heeft ontwikkeld voor het basisonderwijs in heel Nederland. En sinds 2016 gebeurt dat helemaal vanuit Azure: de geavanceerde cloud van Microsoft. 

"Deze uniforme inlogprocedure verbetert het gebruiksgemak en verlaagt de beheerlast voor de scholen. Kortom, een enorme verbetering"

Paul Gillijns - Chairman Stichting Basispoort

Klantnaam: Stichting Basispoort
URL: info.basispoort.nl
Oplossing: Single Sign-on
Bijzonder: Unieke Single Sign-on oplossing voor 1,6 miljoen basisschoolleerlingen en –leraren

  Ingrediënten:
 • PicketLink
 • SQL Azure
 • JBoss
 • Java
 • Azure
Veilig en snel inloggen op al uw bedrijfsapplicaties?

Single Sign-on voor basisscholen

Aan het begin van het schooljaar 2013-2014 is Basispoort in gebruik genomen. Het systeem draait stabiel op bijna 8.000 Nederlandse basisscholen met 1,6 miljoen gebruikers. Via het portaal hebben zowel leerkrachten als leerlingen met deze toepassing online toegang tot het digitale educatief materiaal van alle aangesloten uitgeverijen. Iedere leerling of onderwijzer heeft hiermee alleen toegang tot zijn of haar specifieke leermethodes.


Red Hat JBoss en Single Sign-On

jboss middleware

ISAAC ontwikkelde op basis van de JBoss technologie van Red Hat Single-Sign-On koppelingen met vier uitgevers, tientallen schoolsystemen en realiseerde een centraal “Identity Provider” of IDP. Dick Lans, regional director, Benelux, Red Hat: “Stichting Basispoort beschikt met Red Hat JBoss Enterprise Application Platform over een platform dat ‘toekomstproof’ is en de gewenste flexibiliteit biedt".

De architectuur is uitermate geschikt voor zware productiebelasting en sluit aan op andere aspecten van de architectuur, zoals de webdiensten naar de licentiekantoren, die de licenties met de uitgeverijen voor de klas beheren.


Voordelen van een SAML Single Sign-On

single sign on

Voor de implementatie van Basispoort heeft ISAAC gebruik gemaakt van de open standaard SAML, waardoor het koppelen met Basispoort ook voor andere uitgeverijen en schoolsystemen eenvoudig mogelijk is. Hierdoor kunnen deze organisaties ook aansluiten bij de 1,6 miljoen logins die per ochtend via het platform kunnen plaatsvinden.

Deze uniforme inlogprocedure voor al het digitale lesmateriaal elimineert een veelheid aan verschillende inlogmethodieken, verbetert het gebruiksgemak, vermindert de voorbereidingstijd en verlaagt de beheerlast voor de scholen.


Single Sign-On in de cloud met Azure

In zomer 2016 besloot Basispoort na een hernieuwde hostingselectie met ISAAC naar Microsoft Azure over te stappen: de geavanceerde cloud van Microsoft. ISAACs open Java en Red Hat technologie op Azure klinkt misschien vreemd, maar Microsoft zet hard in op Linux en cross-platform automation op Azure. Ook heeft Azure een Nederlands datacenter; wel zo prettig met de leerlingdata van alle scholen in beheer.
ISAAC ontwierp op basis van het beste uit de cloud een optimale setup voor Basispoort. Met kleine aanpassingen werd het Single Sign-On platform geschikt gemaakt voor het ultieme schalen in de cloud: veel capaciteit in de ochtend door de weeks, als scholen massaal hun dag beginnen, en minder kosten in de zomer, als Nederland toch op vakantie is.

De infra- en software-architecten van ISAAC koppelden Application Gateways aan JBoss middleware, configureerden Content Delivery Networks en testten centrale Databases-as-a-Service. Met resultaat: Basispoort op Azure staat als een huis. Of een school, in dit geval.

Toegepaste expertises:

 • Middleware
 • Single Sign-On
 • Strategie
 • Hosting en infrastructuur