7 redenen waarom Azure het go-to cloudplatform is voor business logic vraagstukken

Flexibele schaalbaarheid, de juiste toolbox voor business logica, de beschikbaarheid van specialisten, data driven werken en aantrekkelijke pricing. Het zijn enkele redenen waarom bedrijven hun business- en integratielayer functionaliteit steeds vaker bouwen op grote public cloud integration platforms. Beter bekend als iPaaS (Integration Platform as a Service). Bijvoorbeeld met Microsoft’s Azure Integration Services (AIS). ISAAC CTO Friso Geerlings en Business Consultant Max van der Werf zoomen in op de kracht en de praktische kant van Azure, juist voor business integratie en -processen.

Azure Integration Services

Wens voor ‘composable’ applicaties

In de voorbije jaren zijn veel bedrijven steeds afhankelijker geworden van enorme ‘suites’ van klassieke platform vendors. Bijvoorbeeld on-premise of hybride integratieplatformen zoals Oracle, Mule, WSO2, Dell Boomi of IBM. Maar ook grote CMS-systemen en uitgebreide marketingpakketten zijn eerder standaard dan uitzondering. Dat terwijl de behoefte aan een ‘composable’ architectuur met de dag groeit. Cloud integratieplatform Azure Integration Services, maar bijvoorbeeld ook AWS AppFlow, spelen daarop in.

Voordelen van Azure Integration Services

Dat bedrijven graag (gaan) bouwen met workflow- of data-services van Azure, is begrijpelijk. Kiezen voor Azure brengt namelijk ook bepaalde voordelen:

 • Azure is cloud based en serverless. Dat betekent dat de (netwerk)infrastructuur en workflows ‘as code’ zijn uit te rollen, naar gebruik worden afgerekend en er nauwelijks beheer nodig is. De gebruiker kan zich meer richten op business.
 • Over schaalbaarheid hoeven bedrijven zich geen zorgen meer te maken. En ook de route naar een succesvolle deployment is een stuk eenvoudiger. Zo ondersteunt Azure DevOps bijvoorbeeld een gestandaardiseerde manier het ontwikkelproces.
 • Er is een heel ecosysteem van trainingen en certificeringen beschikbaar, waardoor het heel toegankelijk is om mensen op te leiden.
 • Tot nu toe lijkt het dat Azure curatie van connectoren of plug-ins serieus neemt met duidelijke richtlijnen. Daardoor is er een kwaliteitsbaseline op integraties.
 • De pricing is aantrekkelijk ten opzichte van on-premiseplatformen, maar ook ten opzichte van pure low code platformen zoals Mendix. Hoewel het natuurlijk altijd op zijn plaats is om de business case voor jouw specifieke situatie nauwkeurig in kaart te brengen.
 • De tooling is van een hoog niveau. Zowel visueel werken met drag-and-drop integraties als met code voor DevOps en GitOps, is mogelijk.
 • Data is een geïntegreerd geheel van Azure Integration Services. Met dashboarding kun je makkelijk KPIs en inzichten verzamelen en daarop acteren. Zeker als je ook daarvoor de tooling van Azure gebruikt, is het opzetten van data driven initiatieven, boven op je integraties, eenvoudig en snel.

Azure voert op dit soort punten een stevige strijd met traditionele spelers om de harten van zowel de business als de developers te veroveren. En is op bepaalde aspecten ook aan het winnen. Neem bijvoorbeeld de Developer Experience en integratiegemak. Wat ons bij ISAAC natuurlijk enthousiast maakt.

Azure in de dagelijkse praktijk

Maar wat betekent de inzet van Azure Integration Services in de dagelijkse praktijk? Als Azure Cloud Solution partner hebben we bij ISAAC met beide kanten van AIS te maken. Zowel de ontwikkeling van business- en integratielayer functionaliteiten voor bedrijven, als de ontwikkeling van connectors die door bedrijven beschikbaar worden gesteld in de Azure Logic Apps store. We werken al jarenlang veel aan APIs, middleware en integraties. In de loop van de tijd zijn data en datastromen daarboven op een steeds grotere rol gaan spelen. Als we daar verder op inzoomen, dan worden wij met name enthousiast over een aantal specifieke kenmerken van Azure:

 • De tijd die je nodig hebt om een Proof of Concept (PoC) te ontwikkelen, is aanzienlijk minder dan op klassieke platformen. Met on-premise software heb je in het begin veel meer werk aan de configuratie en het inrichten van processen, terwijl je bijvoorbeeld in twee weken een eerste PoC met Azure prima volledig end-to-end kan hebben draaien.
 • De stappen om een PoC professioneel te versionen en mee te nemen in een professionele ontwikkelstraat, zijn met Azure Integration Serivces direct binnen handbereik.
 • De Azure Integration Services hebben krachtige visuele editors. We merken dat de business een groeiende behoefte heeft aan inzicht en data driven beslissen. En aan (beperkte) mogelijkheden om op allerlei plaatsen in de organisatie ‘iets van integratie’ te laten finetunen door ‘citizen developers’. Met dashboards, visuele weergaven en insights mogelijkheden biedt Azure heel veel waaraan de business behoefte heeft. En die citizen developers kunnen ook echt eens wat doen met die editors.
 • Azure biedt veel out-of-the-box mogelijkheden. Veel meer dan de klassieke tools. Er zijn al veel services via het platform beschikbaar en het aanbod zal alleen maar verder groeien, waardoor je een rijk landschap tot je beschikking hebt.

Azure versus AWS

En dan nog even een veelgestelde vraag: ‘Azure versus AWS, wat is nou precies het verschil?’ Beide cloudplatformen hebben hun eigen kracht. Zo is en blijft AWS een overduidelijke go-to als het gaat om technische infrastructuur, hosting of maatwerkapplicaties. Maar ook in de wereld van AI, IoT en low-level ruwe computerkracht in allerlei varianten en binnen allerlei pipelines. AWS is gewoon heel geschikt voor de complexere, maatwerk vraagstukken. Azure daarentegen, is krachtig vanwege de business view, veel integratiegemak en de data driven mindset. Als je vanuit de business een applicatie wil managen, waaraan citizen developers zo nu en dan de mogelijkheid willen hebben om eenvoudige aanpassingen te doen in de mapping, dan is Azure in veel gevallen geschikter.

Wij zien het vooral zo: werken developers met de cloud om een product op te draaien, dan past AWS vaak goed. Zit je business dicht tegen de cloud, omdat die verweven wordt met je bedrijf, kijk dan eerst naar Azure.

rudy.png
Meer informatie

Wil je meer weten over Azure Integration Services of cloudintegratie? Rudy helpt je graag!

Neem contact op