Blockchain: afwachten is tijd verspillen

Met blockchaintechnologie kun je platformen opzetten die de mogelijkheid bieden om transacties af te handelen zonder dat daar een centrale partij voor nodig is als beheerder. Blockchain is interessant als IT-infrastructuur als je een database wilt bijhouden van transacties met anderen, die je niet per se kent of vertrouwt. Er hoeft niemand aangewezen te worden voor het beheer of de beveiliging, want dat is afgedekt door cryptografie en de IT-architectuur. Het systeem houdt zichzelf in stand, dus er is geen derde entiteit nodig.

Vrouw die aan het pinnen is bij automaat

Dat is precies waar de disruptie voor banken vandaan komt. Hun bestaansrecht bestaat nu grotendeels uit het faciliteren van transacties. Die functie wordt met blockchaintechnologie overbodig. De bekendste toepassing van blockchain, bitcoin, heeft dit al bewezen. Deelnemers aan het bitcoin-platform kunnen transparant en veilig geld overmaken naar elkaar, zonder dat daar een bank tussen zit. Al met al hebben we het hier over een crypto-valutamarkt van 10 miljard dollar. Wat begon als cyberpunk – een samenwerkingsproject van een stel IT’ers op hun zolderkamer – is verworden tot een wake-up call voor de financiële sector.

"Wat begon als cyberpunk – een samenwerkingsproject van een stel IT’ers op hun zolderkamer – is verworden tot een wake-up call voor de financiële sector."

Friso Geerlings - Chief Technology Officer, ISAAC

Schijnveiligheid

De ontwikkelingen lijken langzaam te gaan, waardoor financiële instellingen zich misschien veilig wanen. Maar zodra blockchaintechnologie aanslaat, heeft het de potentie om banken te laten omvallen als zij er niets mee hebben gedaan. Het is niet voor niets dat alle grote banken wereldwijd bezig zijn met experimenten met blockchaintechnologie. Zij zullen hun businessmodel vanwege deze technologie drastisch moeten aanpassen. Wij denken dat de bank eerder een adviesfunctie dan een centrale rol zal vervullen in ons toekomstige financiële systeem.

Maar banken zijn zoals gezegd niet de enige organisaties die de blockchainontwikkelingen aan den lijve gaan ondervinden. Ethereum is een project waar wij hoge verwachtingen van hebben. Dit gedecentraliseerde platform maakt het mogelijk om wereldwijd contracten en overeenkomsten af te sluiten op basis van blockchaintechnologie. Een simpel voorbeeld: je kunt met iemand afspreken dat geld dat wordt overgeschreven naar je bankrekening pas na zeven dagen wordt vrijgegeven. Of bij een gedeelde rekening tussen drie vennoten geldt de regel dat er alleen geld wordt overgeschreven als er twee vennoten akkoord geven. Er komt geen notaris aan te pas, de regels worden vastgelegd in een ‘smart contract’.

Juridische taal wordt dus vervangen door programmeertaal. Wiskundigen en IT’ers stellen contracten op in plaats van notarissen. Dit brengt een risico met zich mee, want als de overeenkomst niet goed is opgesteld, valt er niets meer aan te doen. Daar staat tegenover dat je de garantie hebt dat het contract wereldwijd hetzelfde wordt geïnterpreteerd, het is inzichtelijk en transparant én fraudebestendig.

Slimme handelscontracten

De slimme contracten die nu worden afgesloten betreffen vooral geld, maar er zijn natuurlijk veel meer toepassingen mogelijk. Havenbedrijf Rotterdam is bijvoorbeeld bezig met vrachtbrieven. Nu stelt elk land daar andere eisen aan. Via smart contracten kun je het douaneproces heel makkelijk standaardiseren. Of denk aan handelsakkoorden. Met een blockchainplatform heb je geen bilaterale overeenkomsten meer nodig. Het Kadaster, de KvK – ze worden allemaal overbodig. Op alles waar een database bij komt kijken kun je immers blockchaintechnologie toepassen.

Koppeling met IoT

We verwachten ook veel van de koppeling van blockchain met Internet of Things. Kijk bijvoorbeeld naar Airbnb dat bemiddelt tussen een huiseigenaar en een vakantieganger. Het grote voordeel van Airbnb is dat zij de betaling faciliteert – de verhuurder weet dat het geld bij Airbnb binnen is voordat de gast arriveert en ontvangt dit 24 uur na de ‘check-in’. Dat proces kun je heel gemakkelijk vervangen door blockchaintechnologie en zelfs slimmer maken. Een verhuurder met ‘smart’ sloten stelt in dat als het sein is gegeven dat de schoonmaak is gebeurd en het geld is overgemaakt, de gasten het slot kunnen openen. Voor de afhandeling van de transactie heb je Airbnb dus niet meer nodig. Eenzelfde toepassing kun je verzinnen voor Uber-taxi’s – als het geld binnen is rijdt de zelfrijdende auto voor, als de rit erop zit, komt dat het betaalde bedrag vrij. Kortom, de disruptors van nu zijn zeker niet immuun voor de blockchainrevolutie.

Onze overtuiging is dat blockchaintechnologie binnen een paar jaar de ruggengraat van alle mogelijke transacties zal vormen. Het grote vraagteken is of en hoe bestaande bedrijven de brug gaan slaan tussen de technologie en de echte wereld. Afwachten is tijd verspillen.