ISAAC bouwt nieuwe identity oplossing met de Blockchain

Veel organisaties zijn de mogelijkheden van de wereld van de blockchain aan het onderzoeken. Omdat deze technologie nog erg nieuw is, maken organisaties bij belangrijke ontwikkelingen nog maar nauwelijks gebruik van de blockchain. Om de kloof te overbruggen tussen organisaties, ontwikkelaars en blockchain technologie is The Dutch Blockchain Hackathon georganiseerd. Dit event vond plaats van 10 tot 12 februari in de Big Building in Groningen (het oude postsorteercentrum). Met meer dan 350 deelnemers verdeeld over 55 teams het grootste blockchain event tot dusver.

Team ISAAC

Het doel van het event was om de verschillende werelden van de publieke en private sector en start-ups bij elkaar te brengen, kennis te delen en binnen 45 uur een Proof of Concept te bouwen. Ideeën werden uitgewerkt in één van deze vijf segmenten: Identity, Energy, Future of Pensions, International Trade en Re-inventing Government.

ISAAC nam deel aan de Identity track waarbij een nieuwe oplossing bedacht en gebouwd is op basis van de Ethereum blockchain. Het vastleggen van je identiteit begint al bij de geboorte. Vanaf je inschrijving bij de burgerlijke stand begint het vastleggen van persoonlijke gegevens. Een elektronisch patiëntendossier, een digitaal paspoort, rijbewijs, biometrische kenmerken en behaalde diploma’s zijn maar enkele voorbeelden van zaken die vandaag de dag door centrale overheden of publieke instanties worden vastgelegd. ISAAC realiseerde een Proof of Concept met als uitgangspunt dat het beheren van je identiteitsgegevens terechtkomt bij de mensen zelf, en niet bij overheden, ziekenhuizen, banken of universiteiten.

Er kleven ook nadelen aan het zelf beheren van identiteitsgegevens. Zo kan het in de basis gevoelig zijn voor fraude en misbruik. De oplossing hiervoor is gevonden in de blockchain: alle data wordt door het individu zelf beheerd, maar de echtheid en correctheid daarvan wordt gewaarborgd door de blockchain.

Stel, je bent 23 jaar en net afgestudeerd aan een universiteit. In het voorstel van ISAAC wordt je digitale diploma inclusief digitale handtekening van de universiteit aan je persoonlijke dossier toegevoegd. Mocht je vervolgens in gesprek raken met een potentiële nieuwe werkgever en je wilt bewijzen dat je de opleiding succesvol hebt afgerond, heeft team ISAAC een veilige manier bedacht om die specifieke data te delen. Zodoende bouw je aan een eigen identiteitsdatabase.

De succesvolle uitvoering van ons Proof of Concept was voor verschillende partijen, waaronder een ministerie, voldoende aanleiding verder over onze oplossing te praten. Wellicht gebruiken we over een paar jaar allemaal de Identity oplossing van ISAAC?