Fontys studentgroep ontwikkelt digitale assessment tool

Ontwikkel een digitale tool waarmee we bij ISAAC eenvoudig programmeer assessments kunnen afnemen. Deze kleine, doordachte ontwikkelopdrachten zijn vaak vast onderdeel van onze sollicitatieprocedure. Handig voor de sollicitant om erachter te komen of het niveau bij ISAAC matcht met zijn of haar verwachtingen en fijn voor ISAAC om een goed beeld te krijgen van de skills en mogelijke verbeterpunten van de sollicitant. Stagiaires Floor, Emal, Maxime, Daan en Bas gingen er enthousiast mee aan de slag. En na enkele maanden stage mag het resultaat er zijn! Benieuwd hoe hun stage, in een groep van vijf, verliep? Het vijftal vertelt over hun ervaringen.

Foto van studentgroep van Fontys

Assessmentsoftware voor de praktijk

Wat hebben jullie precies ontwikkeld? “In de sollicitatieprocedure voor nieuwe collega’s bij ISAAC is een programmeer assessment vaak een vast onderdeel. Op dit moment wordt dat afgenomen via externe software. ISAAC wil dat graag zelf gaan faciliteren, binnen eigen software. Ons werd gevraagd om tijdens de stage het Minimum Viable Product (MVP) van deze software te ontwikkelen”, vertelt Floor. Daan vult aan: “En dat is wel echt heel anders dan wanneer we op de opleiding iets ontwikkelen. Buiten dat opdrachten op de opleiding vaak tot iets fictiefs leiden en deze applicatie daadwerkelijk gaat worden gebruikt, wat erg tof is, worden er ook iets andere eisen aan gesteld. Wat ervoor zorgt dat deze stage ook heel leerzaam is.”

Kunnen jullie daar iets meer over vertellen? “Met z’n vijven vormen we een ontwikkelteam en werken we in Sprints van twee weken aan de ontwikkeling van de applicatie. Dagelijks hadden we een stand-up en tweewekelijks een release demo. Tijdens die momenten kregen we heel waardevolle feedback. En dat betekende eigenlijk altijd wel dat er iets beter kon. In alle verschillende user scenario’s moet de applicatie werken, dus zaken als codekwaliteit, user flows voor de verschillende soorten gebruikers en het goed doortesten van de software”, vertelt Floor. Maxime vult aan: “Over dat laatste, testen van software, daarbij was het belangrijk dat we echt de randjes op zochten. In het begin schreven we een aantal tests en dat werd eigenlijk steeds uitgebreider en grondiger. Je wil alle mogelijke scenario’s valideren. Dat is wel echt één van de dingen waar we nog niet zo veel ervaring mee hadden en door deze praktijkervaring bij ISAAC wel veel over hebben geleerd.”

Leerzame periode bij ISAAC

Jullie begeleiders waren dus wel van ‘de puntjes op de i’. Hoe hebben jullie de begeleiding ervaren? De groep reageert bijna in koor: “Heel goed”. Emal vertelt: “We hebben ervaren hoeveel kennis en hoe deskundig de mensen bij ISAAC zijn. We hebben hier veel met specialisten kunnen samenwerken, niet alleen onze begeleiders, maar ook collega’s uit het Concept & Design team, andere back-end en front-end collega’s, maar ook met HR en zelfs nog met Marketing. De mensen bij ISAAC waren allemaal heel bereid om ons te helpen en feedback te geven.” Daan vervolgt: “Daarnaast mag je volop aan de slag met experimenten, je krijgt de gelegenheid om echt dingen te leren en we hadden allerlei kennisbronnen tot onze beschikking, bijvoorbeeld ook veel online documentatie op Confluence (online tool voor kennisdeling, red.).” 

Heel even terug naar het begin. Stagelopen in een groep van vijf personen, dat komt niet heel vaak voor en bij ISAAC is het zelfs een primeur. Hoe kwam dat tot stand? Bas vertelt: “Wij doen bij Fontys een versneld traject van ICT & Software Engineering. Dit is relatief nieuw bij Fontys. Wij zijn de tweede groep in dit traject. Vanuit de opleiding wordt verwacht dat je in een project een applicatie gaat ontwikkelen op het stageadres. Dat is ISAAC geworden. Een match die voortkwam uit het contact tussen Fontys en ISAAC.”

Tips voor anderen

Jullie liepen stage in tijden van corona. Het is goed denkbaar dat studenten in het najaar ook nog te maken krijgen met thuiswerken en andere maatregelen. Hebben jullie tips voor ze? Emal vertelt: “In het begin was het voor iedereen wennen om veel online met elkaar samen te werken. Hoewel je bij ISAAC wel naar het corona-proof kantoor kon komen, werkten we toch regelmatig op afstand samen. Het lijkt misschien alsof de drempel dan hoog is om contact met anderen op te nemen. Maar wij hebben ervaren dat dat nergens voor nodig is. Als iemand geen tijd heeft, verwijst hij of zij je meestal door naar iemand anders of geeft duidelijk aan wanneer het wel lukt. Zeker bij ISAAC is iedereen bereid je te helpen.”

denise.png
Zie jij een stage bij ISAAC wel zitten?

We zijn voortdurend op zoek naar talent! Op Werken bij ISAAC vind je meer informatie over werken bij ISAAC en vacatures. Kijk gerust eens rond of maak jouw interesse kenbaar aan ISAACus Denise.

Ja, ik wil een stage!