MUG040: ISAAC organiseert eerste Eindhovense Magento Meet Up

Afgelopen woensdag had ISAAC de primeur om als eerste in Eindhoven een Magento Developer Meetup te houden (MUG040 genoemd in vakjargon). De kennisdelingsavond was een succes en werd goed bezocht; Met 36 aanmeldingen (en een bijna net zo hoge opkomst) was het de op één na de best bezochte Magento Meetup in Noord-Brabant, en een gedeelde 4e plaats van alle Magento Meetups in Nederland. Het bewijs dat hier in de regio enorm veel Magento enthousiastelingen zijn is hiermee geleverd. 

Foto van Magento MeetUp bij ISAAC

Na een welkomstdrankje en een lekker stuk pizza ging de avond van start. De talks waren divers en interessant. Een korte samenvatting:

CQRS en Event Sourcing (Dwayne Hanekamp, WeProvide)

CRQS en de Multi Source Inventory (MSI) module zijn een hot topic binnen de Magento community welke gepland staan voor Magento 2.3. Maar wat is het en wat kun je ermee? Dwayne ging hier met zijn talk dieper op in en legde uit waar Magento vandaan komt qua data persistentie, wat de huidige status nu is en vooral ook: waar gaat Magento naartoe? Hierbij kwam de concepten Event Sourcing en de daarbij komende technieken ruim aan bod. Een informatieve en verhelderende talk over wat er aan zit te komen.

"Kennis delen, praten en soms ook klagen over Magento: dat is wat een Magento Meetup doet slagen."

Giel - PHP Developer, ISAAC

Magento Undocumented (Giel Berkers, ISAAC)

Magento heeft enorm veel features en een veel completere documentatie dan zijn voorganger. Toch zijn een heleboel interne mechanismes en handige utilities nergens in de documentatie terug te vinden. In deze talk werden enkele van deze features door Giel uitgelicht en gedemonstreerd met praktische voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan handige ingebouwde utilities om makkelijk FTP handelingen te verrichten, hoe je makkelijk product attributen kunt manipuleren of hoe je persistente klantdata op de frontend kunt ontsluiten zonder telkens een nieuw request te hoeven doen. Een vrij technische talk, maar ook zeer handig!

Becoming better at JavaScript (Gaya Kessler, CleverNode)

Op het eerste gezicht is het misschien een rare keuze om een pure JavaScript developer een talk te laten geven op een Magento Meetup, maar niets is minder waar: Magento 2 leunt steeds meer en meer op JavaScript en zeker met het oog op headless Magento en PWA's is het voor Magento developers steeds belangrijker om hun JavaScript kennis op peil te houden. Gaya maakte het in zijn talk duidelijk dat als je met JavaScript werkt, het belangrijk is dat je ook de fundamenten ervan begrijpt. Toegelicht met duidelijke voorbeelden, de staat van JavaScript nu, wat je al kunt gebruiken in moderne browsers en waar we het naar toe gaat. Zeker een heel interessante talk!

Uiteraard werd de meetup afgesloten met een goudgele rakker terwijl de aanwezigen onder elkaar ideeën, tips en ervaringen uitwisselden. Al met al een geslaagde MUG040 meetup!