Doorgaans wordt er in e-commerce veel geïnvesteerd in traffic via SEO, SEA en tal van andere kanalen. Opvallend, want de aandacht zou eigenlijk veel beter uit kunnen gaan naar het verhogen van de conversie met een unieke en vooral relevante bezoekerservaring. Extra investeren in vindbare producten met rijke productdata, gevoed door de PIM, genereert immers meer sales.
Productdata op de juiste manier in het Product Information Management Systeem (PIM) organiseren, is cruciaal om de webshop te voeden met de juiste productdata. En juist dat is een praktische uitdaging waar veel e-commercepartijen tegenaan lopen. Alle details in productdata handmatig up-to-date houden is veel werk. Vaak ontbreekt daarvoor de mankracht en als je ermee bezig bent, is het vaak een behoorlijke klus om alle productinformatie consistent in de webshop te krijgen. De (aangeleverde) productspecificaties van verschillende fabrikanten en leveranciers leveren immers de nodige uitdagingen op: verschillende formaten, inhoudelijke verschillen of specificaties die niet aansluiten bij het type informatie dat consumenten nodig hebben om een aankoopbeslissing te maken. Het gevolg? Er wordt veelal slechts gefocust op de (pakweg) 10% hardlopers van het assortiment.
Dat kan ook anders. Artificial Intelligence (AI) helpt om productdata in de PIM efficiënt te verrijken en om te zetten in hogere conversie. De data hiervoor zijn (meestal al) beschikbaar. Zet de AI aan de slag voor proces- en dataoptimalisatie en de realisatie van een unieke, relevante consumentenervaring. Hoe werkt dat in de praktijk?
"AI helpt om productdata in de PIM efficiënt te verrijken en om te zetten in hogere conversie. De data hiervoor zijn vaak al beschikbaar. Zet de AI maar aan de slag."
Het is van belang om productdata in de PIM goed en efficiënt te onboarden en te onderhouden. Processen (gedeeltelijk) automatiseren door middel van een filter- en sorteerfunctie of eenvoudige business rules, wordt al langer gedaan. Artificial Intelligence wordt daar bovenop ingezet, waardoor op het gebied van transformatie en personalisatie van productdata in de PIM veel te winnen valt. Enkele voorbeelden:
Consumenten, mensen zoals u en ik, willen individueel worden gezien, gehoord én worden geadviseerd. Een persoonlijke benadering, met menselijke touch zoals we die kennen uit fysieke retail, is ook online de norm. Digitale omgevingen, zoals webshops, smartphones of smartwatches, lenen zich uitstekend voor zo’n volledig gepersonaliseerde ervaring. Artificial Intelligence kan er namelijk bij worden ingezet, waardoor op tenminste twee niveaus een unieke en relevante ervaring wordt gerealiseerd voor webshopzoekers:
En dat is exact waar Artificial Intelligence om draait: alle beschikbare informatie gebruiken om een individu het best passende product aan te bieden. Tegelijkertijd is dat ook wat de relevantie in een bezoekerservaring maakt, of juist breekt.
Gaan we morgen massaal Artificial Intelligence inzetten om van alle producten in het assortiment hardlopers te maken? Wij denken dat het hoog tijd is. Op een paar manieren wordt de businesswaarde vergroot:
En dit is zeker niet alleen weggelegd voor de grote retailers. Juist de retailers met gefocust productassortiment en/of beperkte mankracht kunnen flink profiteren van de mogelijkheden van AI. Dankzij de schaalbaarheid van de technologie, zien we dat met relatief weinig effort al goede resultaten worden geboekt. Voor veel Nederlandse bedrijven die e-commerce doen, ontstaan er daardoor mooie kansen.