Hoe ieder bedrijf kan profiteren van de AI-revolutie

Waar de kracht van automatisering zich tot op de dag vandaag vooral richtte op het programmeren van vaste regels en statistiek, verschuift dat naar trainen op basis van voorbeelden en zelflerende patroonherkenning: Artificial Intelligence (AI). De belangrijkste voordelen? Nieuwe toepassingen worden mogelijk en toegankelijk voor iedereen. Het wordt daardoor steeds eenvoudiger om werkende systemen snel te bouwen die nuttige toepassingen leveren, zoals: objectherkenning, persoonsherkenning, autonoom rijden en flexibele patroonherkenning.

Foto van de RoverMiniCam

AI inzetbaar in elke branche

We zien steeds meer voorbeelden van AI-systemen die nuttige ondersteuning bieden bij dagelijkse werkzaamheden. Het meest herkenbare voorbeeld is natuurlijk onze smartphone, die hard op weg is om onze persoonlijke, intelligente assistent te worden. AI is echter breder toepasbaar en inzetbaar in iedere branche. Door AI-gedreven herkenningstechnieken is het bijvoorbeeld mogelijk om facturen automatisch te herkennen en te verwerken of met behulp van een slimme spiegel persoonlijk stylingadvies te geven. 

De kracht van combineren: RoveR MinicaM als voorbeeld

Terwijl AI op zichzelf al een nieuwe wereld mogelijk maakt, wordt het nog krachtiger als AI-technieken slim worden gecombineerd. Onze RoveR MinicaM (R2M2) bewijst dat. De R2M2 is een mobiele assistent die mensen kan herkennen op basis van namen, verschillende soorten objecten kan detecteren en autonoom kan zoeken. Met slechts enkele foto’s of afbeeldingen is R2M2 al in staat om een nieuw object of persoon te herkennen.

Wat het RoveR MinicaM-project bijzonder maakt, is de korte tijd waarin R2M2 werd ontwikkeld. Met OpenCV, ingebouwde deep learning algoritmes (waaronder CoCo) en aangepaste live streaming software werd de R2M2-assistent binnen enkele weken ontwikkeld. Daarnaast werd er gebruikgemaakt van goed beschikbare resources, zoals een Raspberry PI, bestaande vision libraries en standaard deep learning algoritmes. Kortom, AI is toegankelijker dan ooit en het is bovendien mogelijk om binnen enkele maanden – soms zelfs enkele weken – op basis van deep learning en bredere machine learningtechnieken een werkend, inzetbaar systeem te ontwikkelen, dat steeds slimmer en beter wordt.

"AI is toegankelijker dan ooit. Binnen enkele maanden - soms weken - is het al mogelijk om een werkend, inzetbaar AI-systeem te ontwikkelen, dat steeds slimmer en beter wordt."

Erik van Breusegem - Director Machine Learning, ISAAC

Complexe taken beheersen met de inzet van robots

Vanuit een combinatie van technieken, zoals de R2M2, zijn andere toepassingen makkelijk te bedenken, bijvoorbeeld voor industriële omgevingen, zoals een beweeglijk platform dat makkelijk in kleine (kruip)ruimtes kan functioneren of autonoom kan opereren in een stralingsrijke omgeving. Of een beveiligingssysteem dat autonoom een groot terrein kan bewaken: interessante bewegingen worden gedetecteerd en onderzocht waardoor bij verdachte zaken autonoom alarm wordt geslagen. In een verder doorontwikkeld scenario voorzien we bovendien dat netwerken van kleine robots samenwerken in allerlei complexe opdrachten, tot aan het afleveren van medicijnen in ziekenhuizen of bestellingen in een restaurant.

Wilt u meer te weten komen over de potentie van Artificial Intelligence voor uw bedrijf? Laat uw gegevens achter via innovatie@isaac.nl en dan nemen we contact met u op voor een kennismaking.  

Please accept marketing cookies to view this content.