Teun ontwikkelde tijdens derdejaars stage een opensource styling tool voor developers

Beeld zegt meer dan duizend woorden. En dat is precies waarom er een Unified Modeling Language (UML) bestaat. Een modelleringstechniek met diagrammen, opgebouwd in de complexe wereld van softwareontwikkeling, die ook voor mensen zonder IT-achtergrond begrijpelijk is. Vanaf nu zijn de diagrammen met slechts een paar muisklikken in een mooi jasje te steken, dankzij de opensource PlantUML Styler die Teun tijdens zijn derdejaars stage Software Engineering (Fontys) bij ISAAC ontwikkelde. Een grote vooruitgang voor zijn collega’s, die dankzij de nieuwe tool veel tijd en moeite gaan besparen.

PlantUML-styler ISAAC

De uitdaging van Teun

Teun, kun je vertellen wat je tijdens jouw stage hebt ontwikkeld en hoe dat meerwaarde biedt voor collega-developers bij ISAAC? “Mijn project ging over het eenvoudig mooi maken van één van de meest gebruikte modelleertechnieken: sequence diagrams die worden gemaakt met PlantUML. Collega’s van ISAAC gebruiken die diagrammen regelmatig in presentaties om een architectuur toe te lichten. PlantUML is best een handige tool waarmee tekstbestanden worden omgezet in een diagram en een tool die goed samenwerkt met Git. Mijn collega’s bij ISAAC liepen bij het gebruik alleen wel tegen een uitdaging aan. Wanneer je de diagrammen wil opmaken om bijvoorbeeld op een nette manier in een klantpresentatie te laten zien, dan is dat via de standaard PlantUML tool een flinke en tijdrovende klus. Elk element van een diagram moet je in de standaardtool namelijk apart opmaken met bijvoorbeeld kleur, lijntjes, lettertype en -grootte. Om dat makkelijker te maken en er minder tijd aan kwijt te zijn, ontwikkelde ik voor ISAAC de opensource PlantUML styler”, vertelt Teun.

 

Opensource applicatie

We love .complexity bij ISAAC. Wat waren jouw grootste uitdagingen die je in dit project hebt getackeld? “De opensource PlantUML styler communiceert via een API met de standaard PlantUML tool. Ik vond het een flinke uitdaging om ervoor te zorgen dat de gekozen opmaak in één keer goed wordt toegepast op een diagram. Aan de ene kant moest ik in het diagram fysiek ruimte maken om opmaak te kunnen toepassen. Aan de andere kant moest ik ook een algoritme ontwikkelen dat de verschillende elementen in de diagrammen (pijltjes, vakjes, tekst, red.) herkent. Ook was het mijn eerste keer dat ik werkte met SVG en CSS. Van tijd tot tijd was het best ingewikkeld om erachter te komen hoe SVG precies werkt en vervolgens samenwerkt met CSS. Gelukkig stonden mijn begeleider en andere collega’s bij ISAAC altijd voor me klaar om me te helpen de uitdagingen te tackelen.”

 

PlantUML Styler beschikbaar op GitHub

Je bokste het voor elkaar een werkend product op te leveren. “Ja, daar ben ik ook echt trots op! Het is gaaf dat de tool nu opensource beschikbaar is en dat collega’s van ISAAC, maar ook mensen buiten ISAAC ermee kunnen werken. Naast een thema met ISAAC-huisstijl heb ik ook een paar andere thema’s toegevoegd die je standaard kunt gebruiken. Uiteraard kunnen gebruikers ook losgaan op een volledig eigen ontwerp. Dankzij de intuïtieve interface heb je dan nog steeds in enkele stappen een compleet ontwerp”, vertelt Teun.

Ben je benieuwd naar de PlantUML Styler van Teun? Open de tool via: https://plantumlstyler.netlify.com/ . Meer technische uitleg over de tool vind je op de GitHub omgeving van ISAAC.

denise.png
Ook stagelopen bij ISAAC?

Wil jij ook bij ISAAC een stage doen en iets bouwen waar ook echt gebruik van wordt gemaakt? Bekijk onze vacatures voor de actuele opdrachten of stel zelf een opdracht aan ons voor. Direct met ons in contact komen? ISAACus Denise staat je graag te woord!

Neem contact op