Web Components: wat lost het op?

De afgelopen jaren is de rol van front-end development behoorlijk veranderd. Waar de rol voorheen nogal eens werd beschouwd als het eenvoudig weg ‘code kloppen’ is de rol van front-end developer tegenwoordig de ‘spin in the web’ binnen development teams. Met de komst van responsive webdesigns, microservices en nieuwe front-endtechnieken neemt het belang van het modulair opgezette code, overdraagbaarheid van code en bovenal het belang van samenwerkende functionaliteiten steeds verder toe. Web Components spelen hier misschien wel een sleutelrol in, maar wat lost het precies op?

Legoblokken

Web Components: een korte inleiding

Web Components zijn sets die toestaan om herbruikbare widgets of componenten te creëren in HTML-pagina’s en webapplicaties. Eén van de kernfunctionaliteiten van Web Components is de mogelijkheid om Custom Elements te creëren. Custom Elements kapselen als het ware functionaliteiten in op een HTML-pagina. Het is daardoor niet langer nodig om een lange batch van elementen te ontwikkelen die samen één custom functie bieden, bijvoorbeeld een menu. Met een Web Component neem je namelijk het schrijven van de code, de styling en de manier waarop de gebruiker interacteert, uit handen. Het voordeel: herbruikbare elementen die zelfs ook zonder implementatieproblemen binnen andere frameworks ingezet kunnen worden.

Waardevol voor e-business

Web Components bieden op verschillende manieren businesswaarde voor bedrijven. Een ingekapselde Web Component wordt als compleet pakketje aangeboden en kan bovendien worden geïmplementeerd in elk front-end framework. Het is daardoor niet langer noodzakelijk dat een front-end developer functionaliteitspecifieke kennis heeft, bijvoorbeeld van specifieke kennis van webbetalingen of 3D visualisaties. In het geval van webbetalingen wordt de betaalmethode als Web Component aangeboden. Hierin is de volledige betaalmethode verpakt, waaronder de interface, betaalfunctionaliteit en de validatie van de betaling. Web Components lost in zo’n geval dus op dat de developer van een e-commerceplatform geen kennis meer hoeft te hebben van de technische randvoorwaarden om een betaling af te ronden.

Front-end meet-up op 20 november 2018

Op 20 november a.s. organiseert ISAACus, Lead Developer en Front-end Evangelist Lucien Immink een meet-up over dit topic. Tijdens de meet-up op het kantoor van ISAAC worden twee topic gepresenteerd: Functioneel programmeren en JavaScript gaan hand in hand. Leer meer over hoe  higher order functions en composition je kunnen helpen een betere developer te worden door Gaya Kessler van Clever Node en een insight op Web Components door Lucien. In die presentatie wordt ingezoomd op de technische werking van Web Components en hoe je die kunt aanbieden. Uiteraard is er gelegenheid om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Ook deelnemen aan de meet-up? Inschrijven kan op het platform van MeetUp.