Werken bij ISAAC: complexe vraagstukken omzetten in oplossingen

Hoe ziet de beste werkomgeving voor programmeurs en andere IT-professionals eruit? Jelle Raaijmakers, Software Architect bij ISAAC heeft hier een duidelijke mening over. “Een 100 procent focus op techniek, sociale cohesie en gevarieerde werkzaamheden, daaruit bestaat voor mij het ideale ecosysteem.”

Jelle Raaijmakers vertelt over zijn baan bij ISAAC

Jelle is bij ISAAC in Eindhoven (negentig medewerkers and counting) sinds februari 2015 verantwoordelijk voor de ontwikkeling en oplevering van softwareprojecten. Hij is de schakel tussen de klant en de techniek. “We werken vooral in de financiële sector, voor Payment Service Providers, banken en creditcardmaatschappijen zoals Ingenico ePayments, BNP Paribas en Yelder, maar ook voor spaar- en loyaliteitsprogramma’s en grote webshops als Baderie, Winkelstraat.nl en Maas.”

Collega’s en uitdagingen

Jelle omschrijft ISAAC als een jong bedrijf, relaxed en betrouwbaar. “Er werken hoogopgeleide, intelligente mensen die vooral een technische achtergrond hebben. Ik denk dat 90 procent zich met programmeren bezighoudt. Dat maakt van ISAAC een dynamische technische club, een fijn ecosysteem van mensen die nieuwsgierig zijn naar nieuwe technieken en die ook willen snappen. Daardoor is er intern veel parate kennis en ervaring beschikbaar, wat mij weer helpt bij mijn projecten.”

Die projecten kenmerken zich volgens Jelle door complexiteit. “We maken het niet moeilijker dan het is, maar zijn wel gek op ingewikkelde problemen. Dat biedt uitdaging. Programmeren is een creatief beroep. Het plezier zit hem in interessante kwesties waarover je moet nadenken en waarin je de vooruitgang ziet. Daarop is onze werkomgeving afgestemd. Als je hetzelfde probleem voor de derde keer moet oplossen is dat twee keer te veel.”

De werkzaamheden zijn gevarieerd. Jelle was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van een portaal waar vrijwel alle basisschoolleerlingen van Nederland toegang hebben tot lesmateriaal, maar ook bij het digitaliseren van een loyaliteitsprogramma voor de Britse supermarktketen Asda. “Wat ik ook een leuke opdracht vond was de ontwikkeling van een app voor Vogel’s, een Brabants bedrijf dat muurbevestigingen voor tv’s produceert. Met die app kun je zo’n bevestiging besturen, zodat de tv altijd in de gewenste stand staat.”

"We maken het niet moeilijker dan het is, maar zijn wel gek op ingewikkelde problemen."

Jelle - Software Architect PHP, ISAAC

Bovenop nieuwe ontwikkelingen

Uiteraard zit ISAAC bovenop nieuwe ontwikkelingen in de markt. Zo is er een speciale afdeling die AR- en VR-applicaties bouwt. Voor Audi werd bijvoorbeeld een VR-app gemaakt waarbij klanten de auto kunnen configureren en daar uiteindelijk ook virtueel in kunnen rijden. Die afdeling is voortgekomen uit ISAAC Labs, waar technologieën worden onderzocht die net buiten de comfortzone van het bedrijf liggen. Hier is ook dochteronderneming SIMON - a friend of ISAAC onstaan, dat zich bezig houdt met deep learning. “We zijn ook druk bezig met IoT. Voor Quby, de hard- en softwareleverancier van de slimme thermostaat TOON, hebben we een proof of concept gebouwd waarbij we 1,2 miljoen van die apparaten op een virtueel netwerk aansloten, zodat ze gegevens kunnen uitwisselen,” vertelt Jelle. “En begin februari heb ik met twee collega’s meegedaan aan de Dutch blockchain hackathon. We hebben helaas niet gewonnen, maar zijn wel uitgenodigd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te praten over de mogelijkheden van blockchain voor het Persoonsgebonden Budget en het Elektronische Patiëntendossier. Dat zijn natuurlijk mooie kansen.”

Locatie, locatie, locatie

En hoe is het om in Eindhoven te werken? Jelle is enthousiast. “In Eindhoven gebeurt veel op het gebied van technologie en innovatie. Het is prettig dat we ons bevinden in een cirkel van bedrijven die allemaal techniek naar een hoger niveau willen tillen. We zitten hier vlakbij de hightech campus en Strijp-S, dat wordt ontwikkeld tot hip woon- en werkgebied. Met de TU Eindhoven hebben we een samenwerkingsverband, waarbij studenten worden ingezet op onze kleinere projecten, zodat ze praktijkervaring op kunnen doen. En we hebben de Edsger-beurs in het leven geroepen, ter ere van Edsger Dijkstra. Elk jaar kennen we die toe aan een talentvolle student, die gedurende twee jaar een toelage krijgt van 5.000 euro, een afstudeerplek bij ISAAC en een baangarantie voor een jaar.”

Sfeer

Al met al denkt Jelle dat een bedrijfscultuur waarin IT’ers gedijen vooral gericht moet zijn op collegialiteit, vernieuwing en persoonlijke ontwikkeling. “Mensen zijn hier vrij om te werken zoals ze willen. Tot bepaalde hoogte heb je natuurlijk processen nodig, maar we beslissen bijvoorbeeld zelf welke technieken we gebruiken om een probleem op te lossen. Daarnaast worden we gestimuleerd om ons persoonlijk te blijven ontwikkelen. Tien procent van de werktijd mag je besteden aan studie, conferenties en andere manieren om je kennis te vergroten. Ook belangrijk: we doen niet aan detacheren. Iedereen is dus op kantoor, waardoor het gemakkelijk is om met elkaar te overleggen. Ik denk dat er zo een cohesie ontstaat die onze projecten alleen maar ten goede komt. De betrokkenheid is groot. Volgens mij worden de pizza-avonden waar collega’s nieuwe ideeën of vergaarde kennis presenteren daarom altijd zo goed bezocht. Wat ik trouwens ook heel leuk vind, is dat de lunch wordt aangeboden door ISAAC. We hebben een professionele cateraar en een heel gezellige lunchruimte, waar degenen die daar zin in hebben op vrijdagmiddag ook borrelen. Met een beetje geluk treedt de ISAAC-huisband dan op, waar ik bassist in ben.”

Ook zin om bij ISAAC te werken? Bekijk nóg meer goede redenen en onze vacatures.