Javascript-applicatie voor PlantUML

Afstudeeropdracht

Beeld zegt meer dan duizend woorden. En dat is precies waarom er een Unified Modeling Language (UML) werd gemaakt. Een modelleringstechniek die ook voor mensen zonder IT-achtergrond begrijpelijk is. Opgebouwd in de complexe wereld van softwareontwikkeling. Developers bij ISAAC gebruiken vaak modelleringshulpmiddelen, zoals UML, om software te ontwerpen én de logica ervan uit te leggen aan zowel klanten als collega’s.

De opdracht: ontwikkeling van een JavaScript-toepassing

Eén van de meest gebruikte modelleertechnieken zijn sequence diagrams die we maken met PlantUML. Wij vinden PlantUML handig vanwege de eenvoud, ontwikkelingssnelheid en omdat PlantUML source bestanden simpele tekstbestanden zijn die goed samenwerken met Git. Toch lopen we tegen een paar uitdagingen aan. Twee voorbeelden. We kunnen de output niet goed genoeg stylen, waardoor de gegenereerde diagrammen niet geschikt zijn voor een openbare website. En we hebben altijd een Java-server nodig om de sequence diagrams te genereren.

Om hier verandering in te brengen, willen we een JavaScript-versie (ES6) van de sequence diagram generator ontwikkelen die stand alone kan draaien in de browser. Eventueel kun je de PlantUML-bronbestanden verrijken, als dat nodig blijkt te zijn. Voor het eindresultaat hebben wij al enkele vereisten vastgesteld. Uiteraard kunnen die met jouw inzichten verder worden aangescherpt. De sequence diagrams die worden gegeneerd door de JavaScript-applicatie:

  • zijn gebaseerd op SVG, zodat ze dynamisch kunnen worden aangepast;
  • worden gestyled met CSS, zodat ze te gebruiken zijn binnen verschillende ‘styleguides’;
  • de JavaScript-applicatie ook kan worden gebruikt in een Node.js-toepassing.

De look-and-feel hoef je niet te ontwerpen. Wij zorgen voor de benodigde grafische designs.

Ben jij een gedreven student, op zoek naar een programmeeropdracht?

In deze opdracht ga je samen met onze 15 collega’s van het Front-end Chapter impact maken, want veel van onze klanten en collega’s gaan straks gebruikmaken van jouw JavaScript-applicatie. Om van deze opdracht een succes te maken, is het belangrijk dat je kunt programmeren. Enkele technieken waarmee je aan de slag gaat, zijn:

  • Abstract Syntax Tree (AST) logica;
  • ES6 JavaScript;
  • js;
  • PlantUML;
  • SVG;
  • CSS / SASS.
Afstuderen bij ISAAC

Zodra je bij ons start, dagen we je uit op technisch gebied een goede tool op te zetten met clean code, werkende functionaliteiten en een gebruiksvriendelijk design. Bij ISAAC vinden we het belangrijk om elke dag weer een stapje beter te worden, dus je kunt rekenen op bekwame begeleiding tijdens deze opdracht. Uiteraard bieden we een passende stagevergoeding, krijg je dagelijks gratis (!) lunch, hebben we wekelijks een vrijdagmiddagborrel en gegarandeerd mooie toernooitjes bij onze voetbaltafel en flipperkasten. Maar als je bij ons start, word je bovenal onderdeel van een hechte club mensen, waar hard werken wordt afgewisseld met ontspanning en gezelligheid.

Ben je enthousiast over deze opdracht?

Ben jij de student Software Engineering, ICT, Computer Science, Informatica, Communication & Multimedia, die zich in deze opdracht wil vastbijten? Tof! Stel je aan ons voor door te solliciteren, dan nemen we uiterlijk binnen 5 werkdagen contact met je op.

Als je inhoudelijke vragen hebt over deze afstudeerstage kun je terecht bij ISAACus Denise. Zij is telefonisch of via WhatsApp te bereiken op 06 – 18 74 52 86 of stuur een mailtje naar denise@isaac.nl. Ze staat je graag te woord!

Solliciteer

Afstudeeropdracht