Web accessibility: webapps toegankelijk voor iedereen

Afstudeeropdracht

Het internet. We bezoeken het dagelijks via allerlei verschillende type apparaten: desktop, mobiele telefoons, tablets of smart watches. En we verwachten via elk kanaal dezelfde beleving en service, bijvoorbeeld dat de lettergrootte kan worden ingesteld op 200% zodat oma de leesbril mooi in de brillenkoker kan laten of dat iemand die kleurenblind is ook weet waar hij moet klikken als hij ziet: ‘klik op de groene button’. Met deze en vergelijkbare situaties moeten we als ontwikkelaars rekening houden en ervoor zorgen dat webapplicaties ten allen tijden accessible zijn: vanuit alle type apparaten en voor alle type gebruikers.  

De opdracht: geautomatiseerde testrapporten

Bij ISAAC ontwikkelen we weboplossingen en -applicaties voor alle soorten apparaten (desktop, mobiele apparaten etc.) en voor alle type gebruikers, waarbij we ook specifiek rekening houden met gebruikers die een handicap hebben. Kortom, web accessibililty voor écht iedereen. Er bestaan meerdere goede online tools waarmee je handmatig een deel van de door jou ontwikkelde website of app voor kunt testen. Alleen die dekken nooit 100% de accessibility. In de praktijk moeten we meerdere tools combineren om alle richtlijnen van web accessibility te testen. Kortom, daar willen we verandering in brengen.

Het doel is om een tool te ontwikkelen die tijdens de ontwikkeling van webapplicaties geautomatiseerd een web accessibility testrapport kan produceren, maar ook na oplevering van een applicatie zo’n rapport produceert. Je onderzoekt hoe dit testrapport tot stand kan komen en hoe dat het beste geïntegreerd kan worden in het huidige ISAAC ontwikkelproces. Omdat bestaande tools en richtlijnen op het gebied van web accessibility onderhevig zijn aan verandering, is het belangrijk dat je de tool flexibel opzet zodat het ook na updates nog bruikbaar is.

Dit is wat je tegenkomt in de Web Accessibility afstudeeropdracht

In deze opdracht ga je voor onze 15 collega’s van het Front-end Chapter het verschil maken. Dankzij jouw geautomatiseerde testrapporten hoeven zij er immers niet meer over in te zitten of webapplicaties wel getest zijn voor écht alle accessibility richtlijnen. Dit zijn de technieken waarmee je aan de slag gaat:

  • HTML/CSS
  • JavaScript;
  • NodeJS;
  • Jenkins (het is een pre als je hiervan al kennis hebt);
  • Docker (het is een pre als je hiervan al kennis hebt); 
  • Headless browser (het is een pre als je hiervan al kennis hebt).
Afstuderen bij ISAAC

Zodra je bij ons start, dagen we je uit op technisch gebied een goede tool op te zetten met clean code, werkende functionaliteiten en een gebruiksvriendelijk design. Bij ISAAC vinden we het belangrijk om elke dag weer een stapje beter te worden, dus je kunt rekenen op bekwame begeleiding tijdens deze opdracht. Uiteraard bieden we een passende stagevergoeding, krijg je dagelijks gratis (!) lunch, hebben we wekelijks een vrijdagmiddagborrel en gegarandeerd mooie toernooitjes bij onze voetbaltafel en flipperkasten. Maar als je bij ons start, word je bovenal onderdeel van een hechte club mensen, waar hard werken wordt afgewisseld met ontspanning en gezelligheid.

Ben je enthousiast over deze opdracht?

Ben jij de student Software Engineering, ICT, Computer Science, Informatica, Communication & Multimedia, die zich in deze opdracht wil vastbijten? Tof! Stel je aan ons voor door te solliciteren, dan nemen we uiterlijk binnen 5 werkdagen contact met je op.

Als je inhoudelijke vragen hebt over deze afstudeerstage kun je terecht bij ISAACus Denise. Zij is telefonisch of via WhatsApp te bereiken op 06 – 18 74 52 86 of stuur een mailtje naar denise@isaac.nl. Ze staat je graag te woord!

Solliciteer

Afstudeeropdracht